In de landen om ons heen is houtbouw meer dan normaal wanneer jij jouw huis laat bouwen. De woningen die van hout worden gerealiseerd kunnen verschillend zijn, de opbouw is anders, maar ook de soorten hout van het huis kunnen van elkaar afwijken. In dit blog lees je welke 4 methoden de bouw vaak gebruikt om een nieuw houten onderkomen te creëren. Ook zijn er producten die de Houtgroothandel aanraadt voor dit soort creaties.
Welke opties zijn er voor een huis van hout?
- In ons eerdere blog heeft u kunnen lezen over houtskeletbouw (HSB). In ons land is dit de meest werkbare methode van het bouwen van een houten woning, omdat het ook erg goed zelf te realiseren is. SLS hout is een goede optie voor HSB, dat wordt gebruikt om de wanden te produceren. In de HSB wordt per verdieping gewerkt, want per etage wordt er een vloer op de constructie aangebracht.
- Een samenstelling van massief hout is de tweede optie die wij belichten. Massief hout is een 100% houten constructie die zorgt voor een goede isolatie van het huis. Zelfs de aansluiting is van hout geproduceerd. Dit is een soort pen/schroef. Meestal kunnen gevels en andere iets kleinere opdrachten in de fabriek worden gemonteerd, wat natuurlijk tijd scheelt!
- Logbouw is een bouwmethode die wij niet vaak zien in Nederland, behalve dat het wel eens voor tuinhuisjes wordt gebruikt. De ronde houten balken kunnen op maat worden besteld en het is ook nog eens makkelijk in elkaar te zetten, wat veel gemak met zich meebrengt. Voor het Nederlandse klimaat is een logwoning minder geschikt, omdat een extra isolatie binnen het huis noodzakelijk is.
- De laatste wijze die wij uitlichten voor het bouwen van een houten huis is strobouw. Dit is niet aan te raden, want door het gebrek aan vele tests is het onmogelijk dat jouw gemeente dit toestaat. Men zegt dat stro op zichzelf kan staan. Om de wanden stevig te prepareren worden de staanders zo neergezet, dat er precies een baal stro tussen past. Dit zorgt voor de beste stevigheid van het stro. Daarnaast is het van groot belang dat stro niet vochtig wordt, want dan heb je er vrijwel niets meer aan. Het is dus aan te raden om eerst de constructie en het dak af te maken voordat je begint aan de wanden.