Menu open Menu open Menu
0
Zakelijk voordeel?

Advies nodig? Bel 0313 - 82 09 92

Terug naar overzicht
Vurenhout

Vurenhout

Bekijk prijs in:
Inclusief BTW
Exclusief BTW

Vurenhout

Vurenhout kopen

Vurenhout is bij DeHoutgroothandel verkrijgbaar in diverse afmetingen en lengtes. Populaire afmetingen zijn 50x75mm, 50x100mm, 50x125mm, 50x150mm, 63x160mm, 75x175mm en 75x200mm. Dankzij de lichte en sterke eigenschappen en de relatief lage prijs is vurenhout zeer populair. Vurenhout leveren wij doorgaans binnen 2 tot 5 werkdagen. Wilt u uw materialen op een specifieke dag ontvagen? Laat het ons dan even weten. 

Informatie vurenhout

Vurenhout is een houtsoort die veel wordt gebruikt bij de bouw van constructies. Vandaar dat een deel van het vuren assortiment ook wel ´constructiehout´ wordt genoemd. Vurenhout is niet zwaar en zeer fijn te bewerken. Vuren is een naaldhoutsoort, Deze naaldbomen worden gemiddeld ongeveer 35 meter hoog. De naaldboom wordt in Nederland ook wel de fijnspar genoemd. Het vurenhout heeft nauwelijks kleurverschil tussen de kern van het hout en het spint. Bij vurenhout dat pas geschaafd is, heeft het hout een bleke witte kleur. Na een lange tijd blootstelling aan lucht en licht, word het hout geelbruin.

Waar kan ik vurenhout voor gebruiken?

Vurenhout wordt gebruikt bij de meest uiteenlopende projecten. Het enige waar vurenhout slecht tegen kan is vocht en zon. Daarom dient vurenhout op een bijvoorbeeld natte bouwplaats snel afgedekt te worden. De houtsoort wordt veel gebruikt in constructies, denkt u maar eens aan een zoldervloer. De kans is groot dat tijdens de bouw van uw huis vurenhout is gebruikt. Vurenhout is relatief erg goedkoop en wordt mede om die reden voor veel toepassingen gebruikt. Ook dierenhokjes, tafels, stoelen, kasten en nog veel meer kan worden gemaakt van vurenhout. Wanneer u vurenhout buiten wilt toepassen kunt u kijken bij geïmpregneerd/verduurzaamd vuren. 

 

Lees meer
Filters
Verfijn resultaten:

Vurenhout

Vurenhout bestellen

DeHoutgroothandel heeft een zeer groot assortiment vurenhout. De categorie vurenhout is onderverdeeld in meerdere categorieën. Zo vindt kunt u onderstaand de keuze maken uit: Vuren balken, vuren planken, vuren latten, CLS hout, vellingdelen en halfhouts rabat! Vurenhout is bij DeHoutgroothandel leverbaar tot een lengte van wel 7.50 meter! Op de levering hoeft u niet lang te wachten. De levertijd bedraagt namelijk slechts 2 tot 3 werkdagen.  

Kwasten en noesten

Bij vurenhout komen kwasten en noesten voor. Kwasten bij vurenhout zijn maar liefst 3 tot 5 maal harder dan het hout eromheen. Dit geldt ook voor de noesten. Wanneer een plank, balk of lat veel noesten heeft, hebben die producten meer kans om bijvoorbeeld krom te trekken of zelfs te breken. 
Bij planken en latten kan het zo zijn dat de noest loslaat en er een lelijk gat in de plank over blijft.

Dus, wat is belangrijk bij het kopen van hout?

Het is daarom altijd belangrijk dat u bij het kopen van de planken op de noesten let! Bij dehoutgroothandel.nl hoeft u zich daar echter weinig zorgen over te maken. Wij doen dit automatisch! Ons vurenhout wordt gesorteerd op kwaliteit. Vurenhout met veel noesten zult u niet aantreffen. Let wel op, vuren zonder noesten is bijna onmogelijk. Een vuren plank, balk of lat zal altijd noesten hebben. Als ze maar niet te groot en met te veel zijn!

Aanvoer

De oogst van vurenhout vindt tegenwoordig het gehele jaar plaats. Het hout wordt veel geïmporteerd vanuit Scandinavië en Finland. Waar komt al dat gezaagde hout vandaan? Het hout wordt gezaagd in talrijke zagerijen, niet alleen de normale zagerijen maar ook volledig geautomatiseerde zagerijen. Bij aankomst van het hout wordt het hout geselecteerd op kwaliteit.

Wist u dat?

Hoe fijner de jaarringen, hoe beter de kwaliteit van het hout is? 
Bij de import van het hout komt het hout per vrachtwagen of boot naar Nederland.
Uiteraard wordt er gedacht aan verantwoord bosbeheer. De bossen worden zorgvuldig beheerd en elk jaar opnieuw worden ook weer nieuwe stukken grond beplant! Bij deze handeling zeggen wij altijd: als je niet kunt geven, kun je ook niet nemen!

Vuren Kastplanken

Vuren kastplanken zijn planken welke zijn opgebouwd uit smalle vuren latten. Deze smalle delen zijn strak op elkaar verlijmd wat zorgt voor een vlakke kastplank. Het materiaal is verkrijgbaar in dikte 18mm en diverse breedtes. 

Vuren balken

Vuren balken beginnen bij ons vanaf de dikte 5x10cm. De afmeting 5x10cm wordt veel gebruikt in de volksmond. Echter is dit de ruwe maat. Wanneer het hout geschaafd is, is de werkelijke afmeting 44x95mm. Vuren balken zijn bij ons in veel verschillende afmetingen

verkrijgbaar. Populaire maten zijn 44x9544x120, 44x145, 58x155 en 70x170mm. Deze genoemde maten worden veel toegepast in de bouw. Ook bij vuren balken letten wij op de kwaliteit van het hout. Hierbij is ook een vuistregel, hoe meer jaarringen, hoe beter de kwaliteit. Uiteraard is het niet zo dat elke balk een hele fijne structuur heeft, maar over het algemeen moeten het hout gewoon niet te grof zijn. Een product dat u niet in de categorie vuren balken terug vindt maar wel degelijk een balk is, is de betonbadding!

Vuren planken

Planken die veel worden gebruikt bij het maken van meubels, kasten, banken etc. zijn vurenhouten planken. Deze planken zijn niet te zwaar van gewicht en superfijn te bewerken. Met deze planken kunt u eigenlijk alle kanten op. Wanneer u deze planken buiten gaat gebruiken is het wel belangrijk dat de planken worden behandeld. Vurenhout kan namelijk slecht tegen vocht.


Vuren planken zijn bij ons verkrijgbaar vanaf de dikte 16mm. Een super populaire maat van de afgelopen tijd is de steigerhout maat. Dit is 28x195mm. Deze maat zorgt voor een mooi en strak robuust eindresultaat. De planken zijn 2,8 cm dik, en 19,5 cm breed. Een mooie afmeting!

Vuren latten

Vuren latten worden veel gebruikt bij het aftimmeren. Een populaire lat is de panlat. Voor wie hem nog niet kent: De panlat wordt gebruikt bij het leggen van dakpannen. De latten worden tegen het dak gespijkerd. Om bij deze latten waterophoping te voorkomen worden tengels gebruikt. Deze tengels zijn erg dun en gebruikt men om tussenruimte te creëren bij de latten.

Latten in het algemeen

Latten zijn over het algemeen gezegd te slap voor om iets te dragen en te licht om wat uit te stralen! Latten worden natuurlijk niet alleen gebruikt bij het leggen van pannen maar ook bij de aftimmering van uw project. Het is altijd handig om er een aantal latten bij te hebben. Is het niet voor de afwerking, dan wel voor het aangeven van de maat. Onder de categorie vurenhouten latten vindt u een groot assortiment. De tengels beginnen bij DeHoutgroothandel.nl al vanaf de maat 11x32mm. Daarnaast zijn zelfs de panlatten in meerdere maten verkrijgbaar. Denkende aan 21x48mm (de populairste) en 21x38mm.

Enkele tips voor het verwerken van vurenhout


1.

Wanneer u een spijker op een plek moet plaatsen waarbij u het gevoel heeft dat het hout kan splijten (bijvoorbeeld bij panlatten?) Hout het kopje van de spijker dan op de plek waar u de spijker wilt plaatsen en sla op het kopje. Hierdoor ziet u een inham en kan het hout de druk van de spijker beter kwijt. Even oefenen maar het helpt echt! :)

2.

Gebruik stukken vurenhout met een fijne structuur (veel jaarringen) voor lange stukken. Gebruik de planken, balken of latten met een grove structuur voor de kleine stukken. Waarom? Hout met een fijne structuur trekt minder snel krom, deze kunt u dus het best voor de lange lengtes gebruiken!

3.

Houdt vurenhout bij binnenkomst altijd afgedekt. Het hout kan natuurlijk best even buiten liggen, maar op de lange duur zal het hout kunnen gaan schimmelen en bijvoorbeeld krom kunnen trekken. 
Onze tip: wanneer het vurenhout binnen is, even binnen leggen of afdekken met een zeiltje!

Waar komt vurenhout vandaan?

Vurenhout is de naam voor het hout van de fijnspar. Vurenhout is binnen NL de meest gebruikte (naald)hout soort. Dit komt mede doordat het hout erg fijn te bewerken is maar ook omdat vuren relatief goedkoop is. Landen waar het vurenhout vooral vandaan komt: Zweden, Finland, Noorwegen en Scandinavië. Vurenhout wordt in grote getalen geïmporteerd naar Nederland. Dit gaat zowel per vrachtwagen als per boot. De producten komen in grote verpakkingen aan. Deze verpakkingen zijn uiteraard zorgvuldig verpakt zodat het hout onbeschadigd bij de groothandelaren aan komt.

Welke duurzaamheidsklasse heeft vurenhout? 

Vuren valt binnen duurzaamheidsklasse 4. Dit maakt duidelijk dat vurenhout niet geschikt is voor buitengebruik mits het verduurzaamd is. Voor binnen gebruik is vurenhout een topproduct. De houtsoort wordt veel gebruikt door aannemers, ZZP’ers en doe het zelvers. 
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het hout in de verduurzaamde versie te kopen. Wanneer u vuren buiten wilt gebruiken, is dat een echte aanrader!

Wat weegt vurenhout?

Vurenhout heeft een gewicht van ongeveer 460kg per m3. Tegenover hardhout zoals Azobé is dit een groot verschil. De hardhoutsoort weegt namelijk ongeveer 940 tot 1100 kg per m3.
We kunnen de conclusie trekken dat vurenhout niet alleen sterk en makkelijk te bewerken is maar relatief ook erg licht van gewicht is.

Wat is vurenhout CLS of SLS?

Wat is SLS hout?
CLS of SLS hout wordt in Nederland erg veel gebruikt als raamwerk voor wanden. Met deze term wordt bedoeld dat het hout afgerond is met ronde kantjes. Populaire maten in deze categorie zijn de 38x89mm en 38x63mm. Vurenhout heeft in zijn algemeen een groot voordeel en dat is dat de houtsoort eenvoudig te lijmen is. Naast dat het hout zeer geschikt is om te lijmen, is het hout natuurlijk fijn te zagen en schroeven.

Wat betekenen de afkortingen precies?

Wat ook leuk is om te weten is dat de naam SLS Scandinavië lumer standard betekent. De naam CLS hout  betekent Canadian lumer standard. De duurzaamheid van het hout geld in principe hetzelfde als het normale geschaafde vurenhout. De duurzaamheidsklasse is 4. Dit houdt in dat het hout alleen geschikt is voor niet-vochtige toepassingen.

Is vurenhout duurzaam te verkrijgen?

Zeker wel! Ook vurenhout is geïmpregneerd verkrijgbaar. Zowel bij de plaatselijke houthandel als bij de online groothandelaren. Qua kwaliteit is het belangrijk om te kijken waar het hout vandaan komt. Als we het hebben over Midden Europees vurenhout, dan praten we over de mindere kwaliteit. Dit komt door de groei van de bomen. Als we kijken naar het vurenhout dat vanuit Scandinavië wordt aangevoerd, dan hebben we het over een duurzamere kwaliteit. Het vurenhout groeit daar minder snel en is daardoor een stukje duurzamer. 

De verkrijgbare vurenhout lengtes

De laatste bekende eigenschap heeft eigen niet veel met de houtsoort zelf te maken. Het gaat namelijk om de lengtes die verkrijgbaar zijn. Vurenhout begint namelijk vanaf een lengte van 2.70m lang. Elke volgende lengte schuift 30 cm op. Dus: 2.70m, 3.00m, 3.30m etc. De langste standaard verkrijgbare lengte is 6.00m. Langer lengtes zijn uiteraard leverbaar, maar deze zijn op aanvraag. Wil je nu meer informatie over de standaard maten? Bekijk dan de Blog

Grenenhout of vurenhout

Grenenhout kun je van vurenhout onderscheiden door de kleur en het aantal noesten. Bij grenenhout zie je duidelijk meer noesten terugkomen. Daarnaast is vuren een stuk lichter van kleur dan grenen. Als u opzoek bent naar een wat levendiger motief, dan raden wij u grenenhout aan. Grenen benoemen wij levendiger door bijvoorbeeld het aantal noesten dat het hout bevat.

Aandachtspunten verduurzaamd vurenhout

Bij het kopen van verduurzaamd vurenhout is het belangrijk om naar het verduurzamingsproces te kijken. Veel ‘budget hout’ wordt zeer matig verduurzaamd waardoor het misschien wel duurzaam lijkt, maar eigenlijk totaal niet is. Als u echt duurzaam vurenhout zoekt dan is het belangrijk dat het hout onder keteldruk wordt of is geïmpregneerd.

Vurenhout eigenschappen op een rijtje:

Uiteindelijke kleur van het hout: gelig/ bruinig.
De duurzaamheid: Niet duurzaam, uitsluitend voor binnen gebruik.
Te impregneren? Vurenhout is goed behandelbaar.
Gewicht van vurenhout: Het gewicht van het hout is c.a. 460 kilo per m3.
De bewerking: Vuren is goed te beschilderen, zagen, schroeven en spijkeren. Dé houtsoort voor constructiewerk. Het product is ook zeer geschikt voor verlijming.
Prijs: vurenhout is zeer aantrekkelijk in prijs. Wil je vurenhout verven? Klik dan op de bijgevoegde link!

Vurenhout voordelen en nadelen

De voordelen op een rijtje:
- makkelijk te bewerken
- makkelijk te verwerken
- goed beschilder baar 
- relatief licht van gewicht 
- relatief goedkoop

De nadelen op een rijtje:
- niet duurzaam
- Niet bestend tegen vochtige situaties

Vurenhout machinaal bewerken

Bekijk in dit blog hoe vurenhout machinaal kan worden bewerkt: Machinale houtbewerking.

Populaire maten: 44x69mm, 28x195mm, 18x195mm, 18x145mm 22x50mm, 21x48mm44x120

Vurenhout bestellen

U kunt op deze pagina gemakkelijk een keuze selecteren. U kunt kiezen uit vuren balken, planken, latten en bevestigingsmateriaal. Wanneer u op een van de pagina's klikt, ziet u een grote lijst met producten voor u. De vanafprijzen, lengtes en verder informatie worden getoond. Voor het zien van de prijzen en eventuele verder informatie, klikt u op het betreffende product. Bij de weergegeven lengtes kunt u gemakkelijk een keuze maken in afname. Bijvoorbeeld 20 stuks van 4.20meter en 30 van 3meter. Nadat u de gewenste aantallen heeft ingevuld, kunt u de producten verplaatsen naar het winkelwagentje door op de button 'in winkelwagen' te klikken.

Het winkelwagentje

De shoppingcart berekend automatisch de totaalprijs van de door u geselecteerde producten. 
Na het zien van de totaalprijs kunt u verder gaan met het invullen van uw gegevens. Deze gegevens zijn nodig voor het verzenden van de producten. Bij het betalen kunt u de keuze maken uit laten bezorgen, óf afhalen. Wanneer u er voor kiest om af te halen, krijgt u van ons een bericht met daarin het afhaalmoment. Dit kan bijvoorbeeld zijn tussen 17:00 en 18:00.

Kiest u voor bezorgen?

Dan krijgt u per mail het levermoment toegezonden. 
De laatste stap is het afronden/betalen van de bestelling. U kiest u gewenste betaalmethode, bijvoorbeeld IDeal, en u rond de bestelling af. 

 

Heeft u meer vragen over vurenhout of het bestellen ervan? Laat het ons weten!

 

 

 

Lees meer
Filter
Close
Breedte (5)
Filter
De waardering van dehoutgroothandel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is /10 gebaseerd op reviews!
Klantenservice
Bel ons op 0313-820992 | Mail ons via info@dehoutgroothandel.nl

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5 op webwinkelkeur

De Houtgroothandel is de online nummer 1 in plaatmateriaal

Wij bezorgen uw bestelling Binnen 2 tot 5 werkdagen

Wij zijn bereikbaar van 08:00 tot 17:30 op werkdagen

Mastercard Maestro Visa iDeal
Winkelwagen

Geen producten in je winkelwagen

Totaal artikelen
Bezorgbijdrage
Totaal incl. BTW
Totaal excl. BTW
€ 0.00
€ 75,00
€ 0.00
€ 0.00
Gratis bezorging vanaf €450,00 (Twv €75,00)
Vergelijk producten (0)